Project Closing the loop en GEGD
In deze projecten werken een aantal bedrijven samen aan de ontwikkeling van een lokale productieketen van kleding op basis van lokaal geproduceerde vezels zoals hennep en gerecycled textiel.
Moyzo werkt hieraan mee met de intentie om een collectie op de markt te brengen, gebreid van garens die gemaakt zijn van deze lokaal geproduceerde vezels.
Moyzo werkt hieraan mee met de intentie om een collectie op de markt te brengen, gebreid van garens die gemaakt zijn van deze lokaal geproduceerde vezels.
Duurzame grondstof:
Hennep kan worden geteeld in gematigde klimaatzones. Hennep is resistent tegen ziektes en door zijn snelle groei onderdrukt het gewas de groei van onkruid waardoor het gemakkelijk biologisch geteeld kan worden. De verbouw vergt minder water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Kleding van hennep is daarnaast sterker en zachter. Omdat hennep weinig input nodig heeft en in onze regio kan worden geteeld, kan het gewas een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame lokale productie.
recycling:
Bovendien wordt er gebruik gemaakt van gerecyclede vezels van textiele afvallen. Door goed te sorteren op samenstelling en kleur, kan vaak een hele goede kwaliteit vezels verkregen worden, die geschikt zijn om bij te mengen bij het spinproces. In “cloosing the loop” worden deze gerecyclede vezels gemengd met hennep vezels, die wat langer zijn en daardoor sterker zodat er een sterk en regelmatig garen ontstaat.
Ontwikkelen duurzaam design:
Moyzo is nu al betrokken bij de ontwikkeling van het garen. We geven aan wat de wensen zijn op het gebied van samenstelling, kwaliteit, uitstraling en feeling. Bij het ontwikkelen van de collectie gaan we uit van een zo duurzaam mogelijk design: tijdens het ontwerp proces wordt rekening gehouden met het feit dat deze ontwerpen een lange levenscyclus moeten hebben, liefst multifunctioneel zijn en na gebruik weer makkelijk verwerkt kunnen worden tot nieuwe vezels ( postconsumer waste). Bij de productie is het belangrijk dat er weinig tot geen garens verloren gaan. Daarom heeft Moyzo gekozen voor een gebreide collectie omdat daarbij het garen direct tot kledingstuk verwerkt wordt in tegenstelling tot een geweven collectie, waarbij het garen eerst tot doek geweven wordt en er altijd sprake is van snijafval. De geweven collectie is zo gemaakt dat deze direct recycable is. Geen vastzittende fournituren of gebruik van andere niet recycleerbare producten.
Footprint en waardepositie:
Studenten van Saxion gaan het proces transparant maken m.b.t. milieu factoren en de waarde van localiteit. Er worden specificaties opgesteld waarmee de milieubelasting van alle ontwikkelprocessen kan worden gemonitored en de footprint kan worden uitgerekend. Alle resultaten zullen transparant worden en gepubliceerd via websites.
Het project is eind 2017 genomineerd voor de raak award, en hebben we een prijs behaald.
Het juryrapport:
eerde vezels.