natuurlijke stoffen / natural fabrics

Moyzo werkt het liefst met natuurlijke materialen. Gewoon, omdat ze volgens ons de beste draag eigenschappen hebben en omdat we van hun natuurlijke uitstraling houden. Daarnaast moeten het ook duurzame materialen zijn, het liefst met de strengste certificering. Ook kijken we kritisch naar het transport. Is er een duurzaam natuurlijk materiaal dichtbij voorhanden, dan kiezen we daarvoor.
 
De basiscollectie  bestaat uit een aantal basis kwaliteiten:

 Organic cotton

 
Katoen is de meest gebruikte vezel voor kledingtextiel. Dat is niet voor niets, katoen draagt prettig, en gaat  lang mee. Katoen kan ongeveer twintig procent vocht opnemen alvorens vochtig aan te voelen. Katoenen weefsels voelen koel aan, omdat katoen een goede warmte-geleider is. Ideaal voor zomerkleding, en ideaal om op de huid te dragen als onderlaag in de winter.
Bij het verbouwen van katoen worden heel veel pesticiden gebruikt (zoals DDT) die in het westen al lang verboden zijn. Katoenplantages hebben veel ruimte en water nodig, wat ten koste gaat van grond voor voedselproductie en de beschikbaarheid van drinkwater. Er is wel eens berekend dat er om een gewoon t-shirtje van 250 gram te maken ongeveer 125 gram landbouwgif wordt gebruikt De gevolgen voor mens en natuur zijn desastreus. Dat geldt op de eerste plaats voor de katoenarbeiders. Gelukkig komen er steeds meer biologische katoenplantages. Hier wordt katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden en andere chemicaliën. Het aandeel van deze katoenplantages is wereldwijd nog maar erg klein.  Onze gecertificeerde katoen komt uit het westen van Turkije, uit het Egeïsche gebied, dat bekend staat om zijn hoogwaardige en zeer zachte katoenkwaliteit. Bovendien is het betrekkelijk dicht bij huis, wat bijdraagt aan de duurzaamheid. De katoen wordt verwerkt tot gebreide stoffen. Stoffen die gemaakt zijn van gebreide garens zijn rekbaar en soepel en hebben een hoog draagcomfort. In al onze gebreide stoffen is een klein percentage lycra toegevoegd voor pasvorm en kleurbehoud.
Al onze katoen is GOTS gecertificeerd.

Organic linen

 
Linnen en hennep zijn de enige natuurlijke vezels die geen of weinig last hebben van insecten en plantenziektes; ze groeien op arme grond. De teelt is erg milieuvriendelijk omdat er geen pesticiden nodig zijn. Echter, het verwerken van de planten tot vezels en garens is een ander verhaal. Dat proces kan, afhankelijk van het gewenste resultaat, net zo belastend zijn voor het milieu als het verwerkingsproces van katoen. Bij gecertificeerd linnen wordt dit proces gecontroleerd, zodat het ook voldoet aan strenge milieu eisen. Linnen stoffen worden geweven en zijn niet rekbaar. Linnen neemt goed vocht op en is ademend en lekker koel in de zomer. Bijna al onze linnen is GOTS gecertificeerd, wat betekend dat het hele proces van vezel tot eindproduct uitgevoerd is op een maatschappelijk verantwoorde, milieu vriendelijke en biologische manier.

Tencel:

 
Tencel (Lyocell) is een relatief nieuwe stof. De stof heeft de luxe uitstraling van zijde, is zeer sterk en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het wordt, net als viscose, gemaakt van cellulose (hout snippers van o.a de eucalyptusboom) en wordt daarom ook wel eens de “nieuwe viscose” genoemd.
Maar het productieproces om tot een garen te komen is veel milieuvriendelijke dan bij viscose. Het hiervoor nodige water en de vaak schadelijke oplosmiddelen worden in een gesloten circuit hergebruikt. Zo wordt het waterverbruik geminimaliseerd en komt er geen vervuild afvalwater terug in het milieu. Het is daarom één van de milieu vriendelijkste stoffen.
Tencel is super zacht en glanzend, heeft de feeling van zijde en valt even soepel als viscose. Je kunt Tencel gewoon op een fijn wasprogramma in de wasmachine wassen en de stof krimpt niet!
De rijke uitstraling van deze stof samen met de stoere touch van de chambray binding maken deze stof geschikt om zowel casual als feestelijk in te zetten. We hebben er daarom veelzijdige modellen van gemaakt, geschikt voor elke gelegenheid.
Organic cotton velvet (velours)
 
Een warmere katoen variant is onze katoenen velours. Velours (of fluweel) is de benaming voor een stof waarbij de polen (lange lussen)  doorgesneden zijn waardoor er haartjes ontstaan die daarna geschoren worden waardoor een uiterst zacht en glanzend  oppervlak ontstaat met een fluwelen uitstraling. Omdat de stof gemaakt is van gecertificeerd katoenen garen heeft het dezelfde eigenschappen als onze katoenen tricot. Door de opstaande haartjes is het alleen warmer.
De velours stof is gebreid en draagt daardoor erg comfortabel. Onze velours is GOTS gecertificeerd.
Wol
                                                                    
Onze biologische wol wordt geproduceerd in overeenstemming met de internationale normen voor de biologische veeteelt: dat wil zeggen natuurlijke voeding, niet genetisch gemanipuleerd of behandeld met hormonen, geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of meststoffen, geen profylactisch gebruik van geneesmiddelen, geen mulesing! e.a. barbaarse scheermethoden. Wol heeft veel natuurlijke goede eigenschappen: wol is isolerend maar wel ademend en daardoor aangenaam dragend. Wol is vuil en water afstotend, blijft langer mooi en is dus dubbel duurzaam.
GOTS
 GOTS
 Al onze katoen is GOTS gecertificeerd, de strengste certificering op het gebied van milieu impact en sociale werkomstandigheden. Het betekend dus dat de hele keten streng gecontroleerd is; van het verbouwen van de vezels, de verwerking tot garen en stof, het maken van het eindproduct, het verven, de verpakking, en de logistiek is uitgevoerd op een maatschappelijk verantwoorde, milieu vriendelijke en biologische manier. Niet alleen is het product gemaakt van biologisch grondstoffen maar de hele keten voldoet aan eisen zoals bijvoorbeeld goede arbeidsomstandigheden en geen kinderarbeid.

 

Was en care instructies:

A.S.A.P.