natuurlijke stoffen / natural fabrics

English tekst below
Moyzo werkt het liefst met natuurlijke materialen. Gewoon, omdat ze volgens ons de beste draag eigenschappen hebben en omdat we van de natuurlijke uitstraling houden. Natuurlijke vezels zijn zeer absorberend, zacht en sterk en makkelijk te verzorgen. Natuurlijke stoffen zijn hypoallergeen waardoor het een geschikte keuze is voor dragers met een gevoelige huid.
Daarnaast moeten het ook duurzame materialen zijn, het liefst met de strengste certificering. Ook kijken we kritisch naar het transport. Is er een duurzaam natuurlijk materiaal dichtbij voorhanden, dan kiezen we daarvoor.

 

Velen beschouwen gerecycled polyester ook als een duurzaam en ecologisch verantwoord materiaal. Je vindt het niet in onze collectie om twee redenen:

  • We hechten zeer veel waarde aan de natuurlijke uitstraling en draag eigenschappen van natuurlijke stoffen en vinden die niet terug in (gerecyclede) polyester.
  • Het wordt steeds meer duidelijk dat de nano-deeltjes afkomstig van polyester (door aardolie verkregen vezels) kleding, rampzalige  effecten hebben op de biodiversiteit. Hoewel vanuit een eco vriendelijke oogpunt gerecycleerd polyesters  een stuk milieuvriendelijker zijn dan 'virgin' polyesters, blijven ze volgens ons nog steeds een bron van vervuiling.  Alle natuurlijke vezels zijn biologisch afbreekbaar en derhalve een groenere keuze. De term “biodegradable” of 'biologisch afbreekbaar' verwijst naar de mogelijkheid van een stof om op een natuurlijke manier door levende organismen af te breken/ te ontbinden. Natuurlijke  stoffen ontbinden in 1 maand tot een maximum van 5 jaar. Bij synthetische vezels duurt dit proces tot  600 jaar.
 

Onze collectie  bestaat uit een aantal basis kwaliteiten:

 ORGANIC COTTON

Katoen is de meest gebruikte vezel voor kledingtextiel. Dat is niet voor niets, katoen draagt prettig, en gaat  lang mee. Katoen kan ongeveer twintig procent vocht opnemen alvorens vochtig aan te voelen. Katoenen weefsels voelen koel aan, omdat katoen een goede warmte-geleider is. Ideaal voor zomerkleding, en ideaal om op de huid te dragen als onderlaag in de winter.

. Kleding gemaakt van organische katoen heeft hetzelfde draagcomfort als kleding gemaakt van linnen, maar dan zonder het extra gewicht. Biologische katoen is niet chemisch ontdaan van haar natuurlijke wax waardoor met name de gebreide stoffen een karakteristieke gladheid en aangenaam gewicht hebben waardoor het weefsel zeer soepel valt, zeer zacht aanvoelt en mooi glanst. Omdat het niet chemisch behandeld wordt is het bovendien anti allergeen. In veel artikelen die we dragen of waar we op slapen en die gemaakt zijn van conventionele  katoen of synthetische vezels zitten chemische stoffen die veel  allergieën kunnen veroorzaken.

Bij het verbouwen van katoen worden heel veel pesticiden gebruikt (zoals DDT) die in het westen al lang verboden zijn. Katoenplantages hebben veel ruimte en water nodig, wat ten koste gaat van grond voor voedselproductie en de beschikbaarheid van drinkwater. Er is wel eens berekend dat er om een gewoon t-shirtje van 250 gram te maken ongeveer 125 gram landbouwgif wordt gebruikt De gevolgen voor mens en natuur zijn desastreus. Dat geldt op de eerste plaats voor de katoenarbeiders. Gelukkig komen er steeds meer biologische katoenplantages. Hier wordt katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden en andere chemicaliën. Het aandeel van deze katoenplantages is wereldwijd nog maar erg klein.  Onze gecertificeerde katoen komt uit het westen van Turkije, uit het Egeïsche gebied, dat bekend staat om zijn hoogwaardige en zeer zachte katoenkwaliteit. Bovendien is het betrekkelijk dicht bij huis, wat bijdraagt aan de duurzaamheid. De katoen wordt verwerkt tot gebreide stoffen. Stoffen die gemaakt zijn van gebreide garens zijn rekbaar en soepel en hebben een hoog draagcomfort. In al onze gebreide stoffen is een klein percentage lycra toegevoegd voor pasvorm en kleurbehoud.
Al onze katoen is GOTS gecertificeerd.

Eigenschappen:

Natuurlijke biologische katoen is in hoge mate vocht en warmte modulerend. Biologisch katoenweefsel is hypoallergeen en dat maakt het een geschikte keuze voor mensen met een gevoelige huid.

ORGANIC LINEN

Onze favoriet is linnen. Voor ons is dat het meest natuurlijke product met de meest natuurlijke  uitstraling. Wij houden van de karakteristieke "slubs" of kleine knopen die willekeurig ingeweven zijn en het doek zijn rustieke uitstraling geven.  Linnen textiel behoort tot één van de oudste in de wereld: de geschiedenis gaat velen duizenden jaren terug. Linnen kleding lijkt te zijn ontworpen om er elke dag in te wonen. Het inspireert om te relaxen en te genieten van het leven. Wij zijn van mening dat linnen deel uit maakt van een beweging die ons terug brengt naar essentiële waarden: rustiger leven, minder is meer, eenvoud en kwaliteit staan voorop.
Linnen en hennep zijn de enige natuurlijke vezels die geen of weinig last hebben van insecten en plantenziektes; ze groeien op arme grond. De teelt is erg milieuvriendelijk omdat er geen pesticiden nodig zijn. Echter, het verwerken van de planten tot vezels en garens is een ander verhaal. Dat proces kan, afhankelijk van het gewenste resultaat, net zo belastend zijn voor het milieu als het verwerkingsproces van katoen. Bij gecertificeerd linnen wordt dit proces gecontroleerd, zodat het ook voldoet aan strenge milieu eisen. Linnen stoffen worden geweven en zijn niet rekbaar.  Bijna al onze linnen is GOTS gecertificeerd, wat betekend dat het hele proces van vezel tot eindproduct uitgevoerd is op een maatschappelijk verantwoorde, milieu vriendelijke en biologische manier.

  Eigenschappen

De vezel is zeer sterk, absorberend en droogt sneller dan katoen. Kleding gemaakt van linnen wordt gewaardeerd doordat het uitzonderlijk koel is en daardoor geschikt voor  zeer warm en vochtig weer. Linnen is zeer ecovriendelijk, buitengewoon comfortabel en voor altijd mooi. Onze biologische linnen is super!

TENCEL:

 Tencel (Lyocell) is een relatief nieuwe stof. De stof heeft de luxe uitstraling van zijde, is zeer sterk en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het wordt, net als viscose, gemaakt van cellulose (hout snippers van o.a de eucalyptusboom) en wordt daarom ook wel eens de “nieuwe viscose” genoemd.
Maar het productieproces om tot een garen te komen is veel milieuvriendelijke dan bij viscose. Het hiervoor nodige water en de vaak schadelijke oplosmiddelen worden in een gesloten circuit hergebruikt. Zo wordt het waterverbruik geminimaliseerd en komt er geen vervuild afvalwater terug in het milieu. Het is daarom één van de milieu vriendelijkste stoffen.
Tencel is super zacht en glanzend, heeft de feeling van zijde en valt even soepel als viscose. Je kunt Tencel gewoon op een fijn wasprogramma in de wasmachine wassen en de stof krimpt niet!
De rijke uitstraling van deze stof samen met de stoere touch van de chambray binding maken deze stof geschikt om zowel casual als feestelijk in te zetten. We hebben er daarom veelzijdige modellen van gemaakt, geschikt voor elke gelegenheid.
ORGANIC COTTON VELVET (velours)
 Een warmere katoen variant is onze katoenen velours. Velours (of fluweel) is de benaming voor een stof waarbij de polen (lange lussen)  doorgesneden zijn waardoor er haartjes ontstaan die daarna geschoren worden waardoor een uiterst zacht en glanzend  oppervlak ontstaat met een fluwelen uitstraling. Omdat de stof gemaakt is van gecertificeerd katoenen garen heeft het dezelfde eigenschappen als onze katoenen tricot. Door de opstaande haartjes is het alleen warmer.
De velours stof is gebreid en draagt daardoor erg comfortabel. Onze velours is GOTS gecertificeerd.
WOL
                                                                   GOTS gecertificeerde wol is helaas nog niet algemeen beschikbaar. Toch denken we dat het niet mag ontbreken in onze collectie omdat het een mooi en duurzaam product is. Het heeft uitstekende natuurlijke eigenschappen en biedt daardoor  een uitzonderlijk draagcomfort: koel in de zomer, warm in de winter. Wol is zeer ademend en vocht regulerend. Dankzij zijn natuurlijke vet is het zelfreinigend en vuil-afwerend. Wol is een natuurlijke vezel en is biologisch afbreekbaar en dus  100% recyclebaar. Nadat het heeft gediend is het makkelijk afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Het is daarom onze uitdaging om een circulaire wollen collectie te ontwerpen: door alleen 100% wol te gebruiken en geen  andere stoffen zoals b.v. voering, of vastzittende fournituren zoals knopen, ritsen, enz, is het kledingstuk direct recyclebaar of biodegradeerbaar(afbreekbaar).

 Eigenschappen

 Wol is duurzaam en zeer sterk, zelfs na langdurig gebruik blijft een wollen kledingstuk mooi. De natuurlijke elasticiteit van wol zorgt ervoor dat het mee rekt met de gebruiker, maar na gebruik weer zijn oorspronkelijke vorm aan neemt. Het zal zelfs na veelvuldig gebruik weinig vorm verliezen. Een wollen kledingstuk heeft weinig verzorging nodig. Wol heeft  een natuurlijk vettige beschermlaag waardoor het antistatisch is en vuil afstoot, in tegenstelling tot synthetische garens zoals acryl en polyester. Wollen kleding is zelfreinigend: vaak is luchten al genoeg. Wol is een goede warmte isolator doordat het de ingesloten lucht vast houdt en is zeer vocht regulerend  zodat het nooit nat aanvoelt. Het is zeer ademend en hydraterend.

 Wol reageert op je lichaamstemperatuur, het houdt je warm wanneer het koud is  en vermindert de hitte en je lichaamsvocht, wanneer het warm is.

 

GOTS
 GOTS

Wij gebruiken voor 90 % GOTS gecertificeerde stoffen omdat ze de beste garantie bieden dat niet alleen de grondstof komt van biologische landbouw, maar ook dat alle volgende productiefasen (weven, breien, verven, afwerking) veilig zijn voor het milieu; zorgvuldig gebruik van water, energie en andere producten  vereist voor de productie van onze kleding.

Biologische landbouw (grondstof) beschermt de gezondheid van people en planet door verminderd gebruik van giftige chemische stoffen uit kunststof pesticiden die in de grond, lucht, water en voedsel eindigen. Blootstelling daaraan kunnen gevolgen voor de gezondheid hebben die in verband worden gebracht met b.v. astma en kanker. Omdat biologische landbouw geen gebruik maakt van deze giftige pesticiden is het kiezen van biologische kleding en andere biologische  producten een gemakkelijke manier om het milieu en jezelf te beschermen. Met het GOTS certificaat zijn ook goede sociale voorwaarden voor de werknemers gecontroleerd en gegarandeerd: eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en zeker geen gedwongen- of kinderarbeid.  Onze linnen en katoen is GOTS gecertificeerd!

 Wij streven er bovendien naar om  onze stoffen zo dichtbij mogelijk te kopen wat ook weer bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

English

sustainable/ecological
natural fabric

We exclusively prefer to work with natural materials such as cotton,wool and hemp because of the beautiful natural look and their pleasant wearing properties;
Natural fibers are very absorbent, soft and strong, while still easy to care for.
Natural fabrics are hypoallergenic making it a suitable choice for those with sensitive skin.
Moyzo stands for sustainable production (manufactured & processed in a sustainable way) and uses for more than 90% organic, GOTS certified fabric.
One of the materials that some consider to be sustainable and eco friendly, but that you won’t find in our webshop, is recycled polyester. It’s becoming ever more clear that the nano particles coming from polyester (Petroleum-derived fibres) clothing have desastrous effects on biodiversity. Even though from an eco friendly point of view, recycled polyesters seem much to be prefered to ‘virgin’ polyesters. But they still are a source of pollution. All natural fibers are biodegradable and therefore a greener choice. The term ‘biodegradable’refers to the ability of a substance to decompose naturally by living organisms. Natural fabrics decompose in 1 month to a maximum of 5 years. Synthetic fabrics take up to
600 years to decompose.
  GOTS certificate
We consider the GOTS certificate to be the best guarantee that the fabric not only
comes from organic agriculture but also that all production phases (weaving,
knitting,dyeing, finishing) are environmentally safe: careful use of water, energy and other things required for production of clothing. Organic agriculture (fiber) protects the health of people and planet by reducing the overall exposure of toxic chemicals from syntheticpesticides that can end up in the ground, air, water and food supply and that are associated with health consequences, from asthma to cancer. Because organic agriculture doesn't use toxic pesticides, choosing organic products is an easy way to help to protect the environment and yourself. Also social standards for the workers have been respected: fair wages, good working conditions and certainly no forced or childrens labour.  All our cotton and linen is GOTS certified!
We aim to purchase our fabrics as closeby as possible which also contributes to a smaller ecological footprint.
ORGANIC COTTON
Organic cotton is a great eco friendly fabric. It has grown without the use of pesticides, herbicides or other chemical fertilizers, and simply is better for you and the environment. Moisture Absorbent; Natural organic cottons are  highlymoisture and heat modulating. Feel of Fabric; Clothing made from organic cottons have the feel of linen without the weight. Since organic cottons are not chemically stripped from its natural wax, the knitted fabrics have a characteristic smoothness and weight which makes the fabric particularly flattering in its drape and in the mellow way it reflects and absorbs light. Anti Allergenic; Many allergies may be caused by chemicals in conventional cotton or synthetic fibers we either wear, or sleep on. Organic cotton fabric is hypoallergenic making it a suitable choice for those with sensitive skin.

      ORGANIC LINEN

Linen is our most favorite. For us it’s the most natural product with the most natural look. We love the characteristic  presence of "slubs", or small knots which occur randomly. Linen textiles appear to be some of the oldest in the world: their history goes back manythousands of years. Linen clothes seem to be designed for living in everyday, clothing that inspire us to slow down and enjoy life. We believe that linen is part of a movement back to essential values: calmer living, less is more, simplicity and quality are paramount.
Properties
The fiber is very strong, absorbent and dries faster than cotton. Garments made of linen are valued for their exceptional coolness and freshness in hot and humid weather. Linen is inherently ecological, extraordinarily comfortable and forever beautiful.
Our organic linen is super eco friendly.
                      WOOL

Unfortunately certified wool is not yet widely available. Nevertheless we think it has to be included in our collection because it is a beautiful and sustainable product. It provides excellent wearing comfort: cool in summer, warm in winter. Wool has highly breathable and moisture wicking qualities. Thanks to its natural fat it is self-cleaning and dirt-repellant. Wool is a natural fiber; it breathes and is biodegradable and therefore 100% recycable. Once it has served it is easy to decompose naturally and not damaging the environment. Therefore it is our challenge to design a circular wool collection. Most of our wool garments are ready to recycle; we only use 100% wool without any other fabrics (s.a. lining) or attached haberdashery  such as buttons, zippers, etc..
Properties
Wool is durable and very strong, even after long use a woollen garment remains beautiful.The natural elasticity of wool ensures that it stretches along with the carrier, but after You take it off, it returns again in its original form.  There is little chance that the garment is going to expand or lose its shape. A woollen garment is easy to care. Wool has a naturally protective greasy layer making it antistatic. It doesn’t attrackt dirt, unlike synthetic yarns such as acrylic and polyester. Woollen clothes are self-cleaning, often Airing is enough. Wool is a good heat insulator by the trapping the air and is capable to hold moisture without feeling wet. It’s  highly breathable and moisturing.Wool reacts to your body temperature, keeps you warm when it’s cold and reduces the heat and your body fluids,  when it’s warm.